Wedstrijd! Win een upcycling-workshop van Stoel zkt Lief

Wedstrijd! Win een upcycling-workshop van Stoel zkt Lief

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 16/12/2015
Nog op zoek naar een origineel en creatief kerstcadeau? We verloten drie gratis livingsessies 'Upcycling', die je cadeau kan doen aan een familielid, vriend(in)... of jezelf. Tijdens deze groepsworkshop geef je een tweede leven aan meubelen of pallethout en maak je een eigen stoel/bank, vogelkastje of insectenhotel.
stoelt zoekt lief

 

Stoel zkt. Lief is helemaal in kerstmodus en deelt die goede vibe door maar liefst drie upcycling livingsessies cadeau te doen! Daarbij ga je met een groepje vrienden of familieleden aan de slag met een ervaren houtbewerker. Op het einde van de workshop keer je huiswaarts met een origineel stuk onder de arm. Wij zorgen voor materiaal en expertise, jullie voor de locatie, sfeer en lekkere knabbels. De drie winnaars kunnen kiezen uit een van volgende livingsessies:

  • Maak je eigen stoel/ bank uit pallethout
  • Maak een vogelkastje uit pallethout
  • Maak je eigen insectenhotel
  • Pimp of herstel je (kapotte) stoel

Wil je winnen?
Mail leen@bewustverbruiken.be en vertel waarom jij, je vriend(in) of familielid deze livingsessie zou moeten winnen. Doe dit voor dinsdag 22/12/2015, zodat we nog voor Kerstmis de cadeaubonnen kunnen verloten onder 3 deelnemers. De livingsessies gaan door in 2016, op een samen gekozen datum en locatie.

 

Zo zorg je zelf voor duurzaam houtgebruik

Bossen produceren zuurstof, ze leveren energie en bieden grondstoffen voor dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen. Als opslagplaats van koolstof spelen bossen ook een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatopwarming. Elk jaar verliest de aarde ongeveer 13 miljoen hectare van haar oorspronkelijk bos. Dat is ongeveer 4 keer de oppervlakte van België. Als we allemaal voorzichtig gebruik maken van de bossen wereldwijd, kunnen we ze ook behouden. Dit kan je alvast zelf doen:

  1. Gebruik wat je al hebt en pimp of herstel oude meubelstukken in plaats van nieuwe te kopen. Om een een meubelstuk te herstellen kan je langsgaan bij een Repair Café in jouw buurt.
  2. Upcycling is duurzaam én leuk op de koop toe. Dit is wat ook de deelnemers van de workshop zullen doen: met afvalmateriaal een nieuw meubel creëren.
  3. Bij de Kringwinkel vind je veel meubels spullen die nog in perfect goede staat zijn. Ook via tweedehandssites, rommelmarkten of bij oma op zolder vind je vaak pareltjes. Tweedehands meubelen kan je nieuw leven inblazen met een likje verf of leuke deurknoppen.
  4. Koop je nieuw, ga dan voor gertificeerd hout (FSC/PEFC), want pas dan ben je zeker dat de bossen waar het hout gekapt werd ook duurzaam beheerd worden. Voor iedere boom die men kapt, wordt een nieuwe geplant. Men kapt pas als de boom kaprijp is en de betrokken werknemers krijgen een eerlijke vergoeding voor hun bijdrage/werk.
  5. Lokaal hout of tropisch hout? Door te kiezen voor hout dat in de nabije omgeving groeit en verwerkt wordt, bespaar je mee energie en transport. In België groeien verscheidene inlandse houtsoorten die uitstekend geschikt zijn voor timmerhout, meubels, verwarming en papierwaren. Voor buitentoepassingen kan je tropische (FSC- of PEFC-gecertificeerde!) houtsoorten gebruiken, waarmee je tegelijkertijd ook de lokale bevolking een bron van inkomsten bezorgt.

Meer info: www.stoelzoektlief.be

Ook gepost in: Huis & Energie