PERSBERICHT: Eerste Repair Café in Vlaams-Brabant opent op 17 februari tijdens Artefact Leuven (4/2/2013)

PERSBERICHT: Eerste Repair Café in Vlaams-Brabant opent op 17 februari tijdens Artefact Leuven (4/2/2013)

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 17/05/2020
We gooien ontzettend veel weg. Ook voorwerpen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Op 17 en 21 februari februari kan elke Leuvenaar met zijn kapotte spullen terecht in het STUK in Leuven. Alles waar wat aan hapert - kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, servies, speelgoed - krijgt in het Repair Café een tweede leven. Bezoekers krijgen er gereedschap en materiaal ter beschikking om, met hulp van deskundigen, hun kapotte spullen te repareren.

Waarom een Repair Café?

Veel mensen weten niet meer hoe je spullen herstelt. Via het Repair Café wordt waardevolle praktische kennis op een plezante manier overgedragen. Spullen hoeven niet weggegooid te worden, wat de grondstoffen en energie om nieuwe producten te maken beperkt. Alle lagen van de bevolking worden erin betrokken en vormen zo een sociale mix. Op het Repair Café zijn elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers aanwezig, die samen met de bezoekers aan de slag gaan. Wie niets om te repareren heeft, kan ook een kop koffie of thee komen drinken en een handje toesteken bij de reparaties van anderen.

En toen werd je kapotte broek plots kunst

Artefact is het jaarlijkse kunstenfestival in het STUK. Dit jaar draait het rond rond stad en ecologie. Tijdens of na het Repair Café kan je bij Artefact proeven van een gratis expo. Je kan met je gerafelde kousen, gescheurde broek of kapotte T-shirt deelnemen aan het project van de Taiwanese kunstenaar Lee Mingwei. Zijn ruimte bestaat uit een prachtige kleurrijke wand vol garenspoelen, een lange tafel en een handige hersteller. Je kledingstuk wordt hersteld en wordt samen met de andere kleren deel van de expo. Op de laatste dag van de expo kan iedereen zijn herstelde stukken komen ophalen. Meer info vind je hier.

Klimaatbeleid van de provincie Vlaams-Brabant

Als duurzaam en vernieuwend project krijgt de opstart van Repair Cafés een subsidie van de provincie Vlaams-Brabant. Repair Cafés passen perfect binnen het nieuwe ambitieuze klimaatbeleid van de provincie. Onze wegwerp-economie leidt namelijk bij tot een toenemende schaarste aan fossiele energie en grondstoffen, en een enorme CO2-uitstoot.

Praktische info

  • Wanneer: Zondag 17 februari en donderdag 21 februari 2013, telkens van 14u tot 18u.
  • Waar: STUKcafé, Naamsestraat 96, 3000 Leuven, gratis inkom.
  • Organisatie: STUK, Buurtwerk 't Lampeke, Wonen en Werken, Kringwinkel SPIT, VELO, met de steun van Netwerk Bewust Verbruiken en Stichting Repair Café.
  • Contact: Netwerk Bewust Verbruiken ( clara@bewustverbruiken.be, 02/894 46 09), Buurtwerk 't Lampeke ( lieven@lampeke.be - 0477/75 23 73), STUK( zoe.pauwels@stuk.be - 016/320 314)
  • Wil je mee je schouders zetten onder een Repair Café in Vlaams-Brabant? Neem contact op met clara@bewustverbruiken.be of 02/894 46 09.

Repair Café is een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken, in samenwerking met LETS Vlaanderen, Transitie Vlaanderen, KOMOSIE, Netwerk Tegen Armoede en Stichting Repair Café, en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant. Lees op www.repaircafe.be meer over het ontstaan, de filosofie en de werking van Repair Cafés, en bekijk de kalender met toekomstige evenementen.